– Jobbmulighetene i bransjen er enorme

– Jobbmulighetene i bransjen er enorme

Er du interessert i makeup, hudpleie eller negledesign? Etterspørselen etter faglærte i norske bedrifter øker betraktelig. Ved Tone Lise Akademiet tar du fagutdanning på heltid eller deltid. Lær om studiene og les intervjuer med tidligere studenter her.

Har du et brennende engasjement for skjønnhetsbehandlinger, makeup, hudpleie eller negledesign – potensielt alle?

Studier viser at etterspørselen etter fagutdannede øker betraktelig. Ifølge Fagskolene.no vil hele 52 prosent av norske bedrifter trenge flere med bakgrunn fra fagskole i årene som kommer. Bare fagbrev er mer etterspurt.

– Jobbmulighetene i bransjen er enorme, og det er så mange fantastiske muligheter til å bygge sin egen karriere, forteller Tine Spillberg.

Hun er leder for utdanningsavdelingen og karrierealliansen ved Tone Lise Akademiet i Oslo, som tilbyr blant Norges fremste utdanninger innen makeup, negletekniker, hudpleie, fotpleie og vippestylist, og som i fremtiden også vil tilby utdanning innen massasje, hårstyling, frisør og autorisert fotterapeut.

– Disse yrkene har i det siste blitt enda mer ettertraktet. Bransjen er så stor og det blir stadig større behov hos tradisjonelle tilbydere som apotek, parfymerier, resepsjoner, hotell, spa og hudklinikker.

– Hoteller og verdens største cruiseselskap, som Steiner Cruiselines, er stadig i kontakt med oss med etterspørsel om terapeuter med høy faglig kvalitet, forklarer hun.

– Jobbmulighetene i bransjen er enorme

ARBEIDSMULIGHETER: Skolen blir stadig kontaktet av hoteller og cruiseskip med en etterspørsel om terapeuter med høy faglig kvalitet, og er svært opptatt av å hjelpe sine studenter ut i arbeidsmarkedet. Foto: Alamy.com

Reiser verden rundt med Guerlain

Tomas Erdis utdannet seg som makeupartist ved Tone Lise Akademiet i Oslo i 2010, og er i dag en av Norges fremste makeupartister. Han elsker det han gjør, og reiser i dag verden rundt med det franske skjønnhetsmerket, Guerlain.

– Hverdagen består i stor grad av photoshoots og eventer for Guerlain, som jeg er offisiell makeupartist for. Da blir det mye reising, forteller Erdis.

Han er i dag bosatt i Oslo, men har tidligere bodd i pulserende byer som New York og Los Angeles. Og han har fått se store deler av verden med oppdrag i New York, London, København, Paris, i tillegg til samtlige byer i Sverige og Spania. Innimellom svarene han gir oss, er han på photoshoot i Gotland med Bik Bok.

Men hva er det som fikk Erdis til å velge makeupartist som yrke?

– Jeg har alltid vært rastløs av meg, men samtidig kreativ. Det var noen som tipset meg om å ta en utdanning innen makeup. Jeg prøvde meg på det, og elsket det!

– Jobbmulighetene i bransjen er enorme

MAKEUPARTIST: Tomas Erdis er utdannet makeupartist ved Tone Lise Akademiet og er i dag offisiell makeupartist for Guerlain i Norge. Foto: Instagram/@tomaserdis

Erdis kan fortelle at han i dag lever ut drømmen, og elsker det han driver med. Han har fått mye igjen for utdanningen, og kan absolutt anbefale det til andre.

– Det er veldig lurt å ta en makeup-utdanning med tanke på å lære forskjellige teknikker og lære de små triksene. Ikke minst knytte kontakter, forklarer han.

Og nettverk er noe Tone Lise Akademiet i stor grad vektlegger.

Spillberg kan fortelle at alle studenter får muligheten til å bli medlem av et unikt konsept kalt Karrierealliansen. Karrierealliansen er det største og viktigste samlingsstedet for hele skjønnhetsbransjen med unike tilbud.

– Først og fremst er det en fantastisk arena for trygg jobbformidling. Samtidig styrker det samhold og gir muligheter for videreutvikling og å øke sin kompetanse i bransjen, sier hun.  

Åpnet egen salong i Oslo Sentrum

Marianne Vinje startet sin egen salong, ved navn S&M i Oslo sentrum, etter en utdanning som negletekniker på Tone Lise Akademiet. Salongen driver hun sammen med Solveig Saastad, og de to har nå drevet salongen i fem år.

–Hverdagen i S&M består i hovedsak av fulle liste med kunder. Vi har også utdanning i andre behandlinger, men jeg jobber i hovedsak med negler, forteller Vinje.

Hun og Saastad ønsket å starte en salong der de sammen kunne jobbe kreativt, arbeide med mennesker og drive egen bedrift. Det har de i stor grad lykkes med, og hun kan fortelle at utdanningen har gitt mange fordeler.

– Jobbmulighetene i bransjen er enorme

ÅPNET SALONG: Marianne Vinje drømte om å åpne sin egen salong etter fullført studie som negletekniker. I dag driver hun salongen S&M i Oslo. Foto: S&M

– Dersom du er motivert og klar for å stå på både i utdanning og jobb, vil jeg absolutt anbefale utdanningen som negletekniker. Her er det rom for å ta med seg mye kunnskap og erfaring som gjør deg godt rustet for yrket du går inn i, sier hun.

– Yrket gir rom for å tilrettelegge arbeidshverdagen litt som du selv ønsker. Du kommer i kontakt med mange ulike mennesker gjennom kundene, og hvis du står på er det muligheter for oppdrag og eventer også utenfor salongen, sier hun.

Vinje legger ikke skjul på at det krever hard jobbing å drive egen salong, og at du må ha mange kunder for å kunne leve av det. Men jobber du hardt, tjener du godt med penger i bransjen.

– Dersom du står på, tar inn så mange kunder som mulig og jobber for mersalg av både behandlinger og produkter, er det gode muligheter for å tjene penger som negletekniker. Jeg vil si meg fornøyd, men som nyutdannet skal du være forberedt på at det tar tid å bygge opp en kundeliste og det kan bli lite lønn i starten. Men ha tålmodighet, det er verdt det! 

Uansett hvilke fag du har et brennende engasjement for, så råder Vinje alle med interesse for bransjen til å kurse seg i flere behandlinger.

– Det gir deg flere ben å stå på, en mer variert hverdag og arbeidsstilling. Det gir deg mulighet for å treffe flere nye kunder, og ikke minst selge flere behandlinger til hver kunde.

– Jobbmulighetene i bransjen er enorme

NEGLEDESIGN: Marianne har selv tatt kurs i flere behandlinger, men jobber i hovedsak med negler. Her fra klinikken til Vinje og Saastad i Oslo, S&M. Foto: S&M

– Jeg får jobbe med noe jeg elsker

Anniken Holden har i likhet med Tomas Erdis utdannet seg som makeupartist ved Tone Lise Akademiet, og nyter i dag sine varierte arbeidsdager og muligheten til å jobbe med noe hun elsker.

– Jeg ønsket å jobbe med noe kreativt, og har alltid vært veldig interessert i makeup og skjønnhet. I dag har jeg fast jobb i salongen S&M, samtidig som jeg har friheten til å jobbe som frilanser ved siden av, forteller hun.

– Arbeidshverdagen min er veldig variert. Jeg har ofte hele dager i salongen med mange kunder, men også dager der jeg er ute og gjør makeup eller styling. Eventuelt en kombinasjon av begge.

Etter makeup-utdannelsen har hun tatt kurs i negler og vippe exstensions. Dermed kan hun jobbe med vippe exstensions, vippeløft, bryn, negler og voksing i salongen, og samtidig gjøre frilansoppdrag som makeupartist og stylist.

– Jeg ønsket å kunne tilby kundene mine noe mer, forteller hun.  

– Jobbmulighetene i bransjen er enorme

MAKEUPARTIST: Anniken Holden jobber fast på en salong i Oslo, men jobber også som frilans makeupartist ved siden av. Foto: privat

Også Holden forteller at du kan tjene godt i bransjen ved å stå på og ha litt tålmodighet.

– Lønnen varierer mye. Ofte er det noe lav lønn i begynnelsen, og som frilans makeupartist må du kanskje jobbe noe gratis i begynnelsen for å skaffe deg kontakter. I salong tar det litt tid før du får bygget opp en kundebase, men når du har fått til dette kan du tjene ganske godt, forteller Holden.

Er det en utdanning du vil anbefale andre?

– Jeg vil absolutt anbefale andre å ta denne utdanningen. Skolen har flinke lærere som motiverer og engasjerer deg til å gjøre det bra. De ønsker å se elevene sine lykkes i fremtiden. Det er et morsomt studie som består av både teori og mye praktisk arbeid. Absolutt å anbefale for de som brenner for makeup og skjønnhet.

– Miljøet i bransjen er også veldig hyggelig. Du jobber tett sammen med andre for å oppnå et bra resultat og det er ofte god stemning. Gleden ved å se andre føle seg vel er også et stort pluss! For eksempel å hjelpe en brud bli klar til bryllupet. Å få lov til å ta del i et så stort øyeblikk er veldig hyggelig, avslutter hun.

Norges fremste utdanning innen makeup, negler og hudpleie

Tone Lise Akademiet ble grunnlagt i 1992 og er i dag Norges største utdanningsaktør og produktleverandør innen skjønnhetsbransjen.

– Jobbmulighetene i bransjen er enorme

DYKTIGE LÆRERE: Tone Lise Akademiet startet opp i 1992, og legger stor vekt på utdanning innen skjønnhetsbransjen som skal være av høy kvalitet. Foto: Alamy.com

Studiene innen makeupartist og negletekniker er godkjent av NOKUT, som betyr at de møter de strenge kravene Kunnskapsdepartementet stiller til Fagskoler. Skolen tilbyr i tillegg anerkjente studier innen hudterapi, fotpleie og vippestyling, samt et stort utvalg diplomkurs.

– Læreren i makeupartist-studiet er verdensmester innen beauty og makeup, og vi er den eneste skolen i Norge som tilbyr utdanning som negletekniker godkjent av NOKUT og som gir fagbrev. Dette er utdanning og håndverk som er svært etterspurt i frisørsalonger, spaavdelinger og hudpleieklinikker, sier Spillberg.

Det samme gjelder markedet og etterspørselen etter dyktige og faglærte fotpleiere.

– Utdannelsen for vippestylist og vippe exstensions er den eneste i sitt slag som sikrer en totalopplæring i bransjens mest aktuelle skjønnhetsbehandlinger. Her lærer du sikre og trygge behandlinger.

– Jobbmulighetene i bransjen er enorme

VIPPEEXSTENSIONS: Bransjen trenger gode, trygge og selvstendige vippestylister. Tone Lise Akademiet har fokus på en sikker og trygg klientbehandling. Foto: Alamy

I tillegg tilbyr Tone Lise Akademiet en modulbasert utdannelse innen hudpleie, med nettbasert teori og samlinger som tar for seg praksistrening i de mest aktuelle og moderne behandlinger.

– Tone Lise Akademiets nyskapende undervisningsprogram innen avansert hudterapi er utviklet for effektivt å trene våre studenter i de mest profesjonelle og oppdaterte teknikker innenfor moderne hudterapi og skjønnhetspleie. Vårt studie er meget godt tilrettelagt for fremtidens krav til hudterapeuter.

– Dette gjør studentene svært ettertraktet på markedet, forteller Spillberg.

Skolen samarbeider tett med bransjens fremste klinikker og salonger – både nasjonalt og internasjonalt, for å sikre at all opplæring følger de nyeste behandlingstrendene.

– Jobbmulighetene i bransjen er enorme

FOTPLEIE: Spillberg kan fortelle at etterspørselen etter autoriserte fotpleiere er spesielt stor i markedet. Foto: Alamy

Fagskole versus universitet og høyskole

Men hva er egentlig forskjellen på høyere utdanning ved en fagskole sammenlignet med å ta høyere utdanning ved høyskole eller universitet?

– Den største forskjellen er at på en fagskole jobber studentene mer praktisk, har Camilla Hørthe, rådgiver ved Fagskolen Kristiania, tidligere uttalt til StudentTorget.no.

– Her på Fagskolen Kristiania får studentene oppgaver i form av kundeoppdrag eller fiktive oppdrag som de kan øve seg på. Det gjør at de opparbeider seg erfaring, og kan gå rett ut i arbeidslivet når de er ferdig. Til forskjell fra høyskoler og universiteter bruker ikke vi like mye tid på teori og lesing, forklarer hun.

Regjeringen definerer fagskoleutdanning som en kortere utdanning innenfor et spesifikt fagfelt. Det er altså et alternativ til høyskole- og universitetsutdanning der du kan utdanne deg innenfor et spesifikt yrke.

Studiet har et omfang på minimum et halvt år og maksimum to studieår (ved særlige tilfeller finnes det skoler med omfang på tre år). Det er dermed et godt alternativ for deg som ønsker å komme deg raskt ut i arbeidslivet.

Fagskolene er i likhet med høyskoler og universiteter underlagt lover og regler for inntak, fritak, vitnemål, fagskolepoeng/studiepoeng og felles vurderingsuttrykk ved eksamen. 

– Jobbmulighetene i bransjen er enorme

SKOLE: Tine Spillberg er leder for utdanningsavdelingen og karrierealliansen ved Tone Lise Akademiet i Oslo. Foto: Tone Lise Akademiet

Ny lov om fagskoleutdanning fra 2018

Ny lov om fagskoleutdanning trådte i kraft i 2018 og skal styrke fagskolene og studentenes rettigheter. Loven sørger for at fagskoler i større grad likestilles med universiteter og høyskoler, og fagskoler er nå kategorisert som høyere yrkesfaglig utdanning.

5 fakta om fagskoler i Norge:

  • 1 fagskolepoeng blir gjort om til 1 studiepoeng. Disse studiepoengene gir ingen avkortning eller fritak på høyskoleutdanning (med mindre fagskoleutdanningen er godkjent av den spesifikke høyskolen for å gi fritak på noen fag).
  • Fagskoleutdanning kategoriseres som høyere yrkesfaglig utdanning, og den skal ligge på nivå over videregående opplæring.
  • Læringsutbytte og normert studietid skal beskrives med betegnelsen studiepoeng.
  • Fagskolene får rett til å knytte seg til en studentsamskipnad.
  • Studenter som har vitnemål med fagskolepoeng kan be om å få nye vitnemål hvor betegnelsen studiepoeng står.

Utdanning og kurs ved Tone Lise Akademiet

Tone Lise Akademiet har påvirket og utviklet skjønnhetsbransjen i over 25 år. Skolen tilbyr de mest oppdaterte og anerkjente studiene innen skjønnhetsbransjen.

Studiene tar et halvt år (ett år på deltid) og kan tilpasses forskjellige behov og livssituasjoner med studietid på dagtid, kveldstid eller i helgene.

Studiene har høyt kvalifiserte lærere som sørger for at du innen kort tid kan skape og utvikle en spennende karriere, og hjelpe deg på vei mot suksess i en bransje full av muligheter.

– Jobbmulighetene i bransjen er enorme

FAGSKOLE: Studiene er mer rettet mot praksis, og varer kortere enn de fleste universiteter og høyskoler. Dermed kan du raskere komme ut i arbeidslivet ved å velge en fagskole. Foto: Alamy

Alle fagstudiene er godkjent av Lånekassen, bortsett fra vippestylist som for tiden ligger til behandling. Skolen krever ikke generell studiekompetanse, og er derfor et godt alternativ for deg som mangler noe av grunnskolen.

Aldersgrensen ved skolen er 18 år, men det er mulig å få plass allerede ved 16 år ved spesielle tilfeller – blant annet stor interesse for faget og god fagforståelse.

Nysgjerrig? Her er en oversikt over alle fagstudier, studier og kurs ved Tone Lise Akademiet:

Fagskolestudier:

Andre studier:

Kurs:

  • Del på: